
برخی خصوصیات فقهی کعبه
1.وجوب حج وزیارت کعبه با عبارت(( ولله علی الناس حج البت من استطاع الیه سبیلا)) 1بیان شده است. چنین تعبیری درباره ی هیچ یک از عبادات دیگر نیامده است.
2.زائران کعبه از شعائر الهی به شمار آمده و هتک حرمت آنان در ردیف احلال سایر حرمتهای دینی آمده است.(( یا ایها الذینءامنوا لاتحلوا شعائر الله… ولا ءامی البیت الحرام))2
3.همانگونه که اسلام برتر است و چیزی بر آن برتری ندارد. براسلام ممثل، یعنی کعبه نیز نباید بنایی برتری گیرد، چنان که امام باقر(علیه السلام) فرمود: «لا ینبغی لاحد ان یرفع بنا فوق الکعبه» پس ساختن خانه ای که کعبه را مستور کند مکروه است.
4.کعبه برای مردم ساخته شده است: «ان اول بیت وضع للناس للذی ببکه»3، «و اذن فی الناس بالحج»4، پس حریم آن به اندازه ی گنجایش همه ی مردم است و برای توسعه ی آن می توان خانه های اطراف را خراب کرد. حتی اگر صاحبان آنها بدان رضایت ندهند.
5. کعبه ملک کسی نیست و همه ی پرهیزگاران جهان متولیان کعبه اند؛ نه خصوص مردم حجاز.«ان اولیاوءه الا المتقون»4
6.قبله و مطاف مسلمانان بعد خاصی است که کعبه در آن واقع است و از همین رو انسان ناپاک در هواپیما نیز حق عبور از فراز کعبه را ندارد.
پی نوشت ها:
1.سوره آل عمرا/ایه 97
2.سوره مائده/ آیه 2
3.سوره ال عمران/96
4.سوره حج/آیه 27
5.سوره انفال/ ایه 34
کتاب عرفان عمره /ایت الله جوادی آملی
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط فرهنگی در 1390/07/25 ساعت 11:58:06 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |